21 Nisan 2013 Pazar

Jastarnia Deniz Feneri






Alanya - Jastarnia Deniz Feneri arası 3,360 km. Hel Yarımadasının sonunda yer alan fenerin ardından 15 km'lik bir geri dönüşle Jurata'yı geçip Pomeranya Voyvodalığına bağlı
küçük balıkçı kasabası Jastarnia'ya geldiniz. Almanca adı "Heisternest" olan yaklaşık 4.000 nüfuslu bu kent Puck Körfezinde yer alır ve 1920'li yıllardan itibaren bir yazlık resort olarak kullanıla gelmiştir. Yaz aylarında boş oda ve park yeri bulmanın imkansızlığından dem vurulan kent, artık tüm dinginliği ve çaresiz yalnızlığı ile karlı sokaklarını fenere ulaşmanız için emrinize amade kılmakta.

  


Księdza Bernarda Sychty Caddesini mütaakip, 1922 yılında tamamlanan Reda-Hel demir yolu üzerinde yer alan Jastarnia Tren İstasyonunu önüne aracınızı park edip  karşıya geçtiniz ve çam ağaçları arasından 100 m yürüyerek küçük bir kum tepesine geldiniz. Şu anda  54°42'01" N 18°40'58" E koordinatlarındasınız ve 1938 'de inşaa edilen ve Alman savaş gemileri Schleswig-Holstein ve Schlesien'in toplarına kerteriz vermesini önlemek için Hel Yarımadasını savunan Polonya birlikleri tarafından havaya uçurulan metal iskeletli ilk fenerin yerine 1950 yılından Stilo Fenerine ait sis düdüğü kulesi kullanılarak yeniden inşaa edilen Jastarnia Deniz Fenerine bakmaktasınız. 



Jastarnia'da inşaa edilen ilk fener 1872  ve 1936 yılları arasında hizmet veren 54° 39' 00 '' N 18° 47' 24 '' E koordinatlarında konuşlu Jastarnia-Bór deniz feneridir. Bu fenerin işlevini yitirmesinin ardından 1938 yılında inşaa edilen 25 m yüksekliğindeki metal iskeletli ikinci fener II. Dünya Savaşının hemen başında 19 Eylül 1939 'da Polonya birlikleri tarafından yıkılınca yeni fenerin yapımı için 1950 yılına kadar beklemek gerekmiş. İki tarih arasındaki zaman içerisinde ise önce 1945 yılında Kilise çan kulesine, ardından da Kasım ayında sahile bir ışık yerleştirilerek seyir güvenliği sağlanmaya çalışılmış.




1950 yılında gelindiğinde kalıcı bir deniz feneri için karar alınmış ve yaklaşık 80 km batıda bulunan stilo deniz fenerine ait sis düdüğü kulesi, fener bekçisinin ifadesiyle hurdacıların bakır ve prinç taleplerinden korunmak için, sökülerek fener olarak kullanılmak üzere Jastarnia'ya taşınmıştır. Burada, sis düdüğü kulesine ait bazı parçalar kullanılarak beton bir kaide üzerine inşaa edilen 1.6 çapında ve 13.3 m yüksekliğindeki metal kule, konik çatılı bir galeri ile tamamlanmıştır. Kule üzerinde küçük yuvarlak aydınlatma pencereleri ve metal aksamları birleştirmek için kullanılan vidalar oldukça karakteristiktir. Polonyanın Baltık kıyılarında yer alan en küçük deniz feneri olan bu benzersiz yapı yatay şeritler halinde kırmızı-beyaz rente boyalı olup dar, elverişsiz yapısı nedeniyle turistik ziyaretlere kapalıdır.


 

Helozonik metal merdivenlerle ulaşılan Konik çatılı galeriye sahip fener odasının deniz seviyesinden yüksekliği 22 m olup ışık kaynağı 500 W'lık bir adet lamba ile beslenen fresnel lenstir. Işık karakteristiği, dönen bir lens yerine belli aralıklarla yanıp sönen ve 360°  ışık sağlayan bu lamba ve ışığın kuvvetini arttırmaya yarayan fresnel lenslerle sağlanır. Fenerin görünme mesafesi 15 deniz mili yani yaklaşık 27.78 km dir. Fenerin ısıtma ve ışık karakteristiğini sağlamak için kullanılan İsveç malı farklı sistemi, olası güç kayıplarına karşı Polonya malı bir jenaratörle beslenir.

 


Urząd Morski w Gdyni (Gdynia Denizcilik Bürosu ) tarafından işletilen Fenerin Işık karakteri Fl.W. (2+1) 20sn şeklindedir ve açılımı 2 s beyaz ışık, 2 s karanlık, 9 s beyaz ışık, 7 s karanlık şeklindedir. Böyle bir karakter, haritalar üzerinde  Fl(2+1) W 20s 22m 15NM şelinde gösterilir.
 Fenere ait Uluslararası kod ve numaralar; ARLHS (Amateur Radio Lighthouse Society) kodu POL-010,  Admiralty Kodu (Deniz Fenerleri ve Sis İşaretçileri Listesi /Admiralty List of Lights and Fog Signals) C-2965 ve NGA kodu ise 6664 olarak bilinir.




Bir fenerden diğerine süren yolculukta küçük bir durak ki kendisi Polonya fenerlerinin gerek yapı gerekse yükseklik olarak en küçüğü. Hem özgün hikayesi hem de sıradışı tasarımı ve rengiyle karlar arasında hoş bir sürpriz. Burası Baltık kıyısında iki kızıllla hem ruhunuzu hem de gönlünüzü dinlendirdiğiniz karlar altındaki Hel yarımadasının en sakin ucu. 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dünyanın Ucundaki Fener

Aslında tüm hikaye, Arjantin Patagonyasının güneyinde, Tierra del Fuego yani "Ateş Toprakları" bölgesindeki Isla de los Estados...