5 Mayıs 2012 Cumartesi

Hüseyinburnu Deniz Feneri

"Gezerken Aklımın Evine Vardım"

"I don't have a boat, and I'm not out at sea--
But I "feel" as though your light,
is guiding "within" me."







Alanya - Turgutreis arası 672 km. Mart gelince yerinde duramayan içgüdü sahibi fanilerdensiniz ve ayağınıza dolaşan kimse de yok. Kıyıdan, hiç acele etmeden, ummadan ve korkmadan özgürlüğün tadı damağınızda yola düştünüz. Tüm yollar, tüm denizler ve gökyüzü sadece ve sadece sizin gitmek istediğiniz yöne çıkıyor. Koşmakta, yürümekte, durmakta size kalmış. Hem zaten tek istediğimiz Işık biraz daha ışık değil mi ?






Bodrumu entellere bırakıp 20 km kuzeye doğru ilerlediniz. Ayvalık Şeytan Sofrasından sonra güneşin en güzel battığı ikinci noktadasınız. Adını, Cezayir ve Akdeniz Beylerbeyi, Trablusgarp fatihi Turgut Reis'ten alan diyardasınız. Rivayet odur ki Prevezenin muzaffer amiralinin doğum yeri burada bulunan Karabağ mahallesidir. Ufka doğru bakmayı tercih ediyoruz. Oniki Adalardan sırasıyla Pserimos,  Kalimnos (Kilimli), Kalolimnos, Telendos ve  Plati  adaları dokunma mesafesinde. Yeşil pasaportlu, k... devlete dayamış memur değilseniz, paşa paşa İzmir'in yolunu tutacaksınız. Bu arada Kardak saçmalığının kayalıkları da ufukta size bakıyor olacak.







672 kmlik yolculuktan sonra, özel sektöre kiralanmış bile olsa, böyle çağrıya kayıtsız kalmak ne mümkün. Hem yasaklar çiğnenmek için olduktan ve damarlarımızda meraklı ve cüretkar Türk kanı dolaştıktan sonra. Ufukta görünen siluet Bizim İstanköy, Hellenlerin Kos olarak adlandırdığı 12 adalar vilayetine bağlı ada. Tıbbın babası Kos'lu  Hippokrates'in (Ἱπποκράτης) doğum yeri. Buradan sadece 2,5 mil (5 km) uzakta olduğuna ve Yunanca soy isimlere sahip 2000 - 3000 civarında Girit göçmeni Müslüman yaşadığına kim inanır.







Şu anda 36° 57' 48'' N, 27° 17' 42'' E koordinatlarındasınız ve Bodrum Turgutreis Hüseyinburnu Fenerine bakıyorsunuz. Bodrum’un Turgutreis, Akyarlar ve Kefaluka mevkilerinin birleşme noktasından bulunan Hüseyin Burnu Fenerinin yapım tarihi 1864. O dönemde deniz fenerlerinin işletmeciliği 1860 yılında kurulan Osmanlı Devleti Fenerler İdare-i Umumiyesine aitmiş ve fenerlerin işletme imtiyazı aynı zamanda feneri inşaa eden Michel Marius ve Bernard Camille Collas adındaki iki Fransıza verilmiş. Hüseyin Burnu Feneri gibi ülkemizdeki diğer birçok deniz fenerinin de mimarı olan Blaise-Jean-Marius Michel, dönemin Padişahı Abdülaziz tarafından Paşalık ünvanına layık görülmüş, Michel Paşa adını almış.








9 m'lik kuleye ve 15 m 'li rakıma sahip W.FI (2) 15 S karakterli fenerin görünme mesafesi 10 km.  Lamagunista BGC 300 fener tipine, DEVVAR fener sistemine, Lamagunista DES 33 flaşör tipine ve Elektirik aküyle beslenen 35 W'lık 12 Volt Halojen ampul tipine sahip.
ARLHS (Amateur Radio Lighthouse Society) kodu TUR-026,Admiralty Kodu (Deniz Fenerleri ve Sis İşaretçileri Listesi /Admiralty List of Lights and Fog Signals) E-4712 ve NGA (National Geospatial-Intelligence Agency ) kodu ise 20216 olarak bilinir







Burası mağrur ve muzaffer Reislerin ufka yelken açıp, Maltadan Trablusgarp'a, Tunustan Sardinyaya ayak basmadık kıyı, yelken basmadık deniz bırakmadıkları geçip gitmiş, eski güzel zamanların hatırası. Burası kaybetmenin, yalnızlığın ve hüznün en güzel gurûba şahitlik ettiği Bodrum yarımadasının en batı ucu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dünyanın Ucundaki Fener

Aslında tüm hikaye, Arjantin Patagonyasının güneyinde, Tierra del Fuego yani "Ateş Toprakları" bölgesindeki Isla de los Estados...