12 Mayıs 2012 Cumartesi

Kuşadası Deniz Feneri

                             "Gezerken Aklımın Evine Vardım"





Sayın M. Vefa Toroslu'nun izni ile kullanılmıştır.

Alanya - Kuşadası arası 700 km. Bir sonbahar günü bu kadar km yapıp Efes'e geldiniz, hem kısa boylu Japonların yanında ne kadar uzun göründüğünüze siz bile şaşırdınız hem de Kuşadası'nın sadece 15 dk. mesafede olduğunu öğrendiniz. Bir akşam üstü "birisine" bakıp çıkmak için yola koyuldunuz kısmetinize fener düştü.






İyonların liman kenti Ephesus Neopolis'ten Cenevizlilerin Scala Nouva'sına, oradan da ismi güzel "Öküz" Kara Mustafa Paşa'nın Camisi ve Kervansarayıyla taçlandırdığı Osmanlı çağına, oradan Küçükada ya da Güvercin Adası olarak bilinen eski kalenin mamûr edilip bu günkü görünen surların yapıldığı 1834 yılına geldiniz, 1919 - 1922 arası önce İtalyanlara ardında Hellenlere emanet edip sonra geri aldınız. Emanetinize iyi bakmamış olacaklar ki  1922'de gitmeleri gerektiğini söylemişsiniz. Modern liman inşaa ettirip adayı anakaraya bağlamış, Güvercin Adasını Kuşadası yapmışsınız. O zaman bu manzaraya bakmak sizin de hakkınız. Yaklaşıp, iki burçlu bir kapıdan içeri girdiniz ve ilerlediniz.






Şu anda 37° 52' 00'' N, 27° 16' 18'' E koordinatlarındasınız ve 1864 yılında inşaa edilen, Kuşadası Fenerine bakıyorsunuz. 1860 yılında kurulan Osmanlı Devleti Fenerler İdare-i Umumiye tarafından yaptırılan diğer fenerlerle birlikte aynı zamanda feneri de inşaa eden Michel Marius ve Bernard Camille Collas adındaki iki Fransıza verilmiş imtiyaza istinaden kurulmuş. Kuşadası Feneri gibi ülkemizdeki diğer birçok deniz fenerinin de mimarı olan Blaise-Jean-Marius Michel, dönemin Padişahı Abdülaziz tarafından Paşalık ünvanına layık görülmüş, Michel Paşa adını almış.







Deniz seviyesinden yüksekliği 20 m olan payandalı, silindirik beton fener kulesinin yüksekliği ise 8 m ve tek katlı fenerci lojmanından bağımsız inşaa edilmiş. Bu özelliğiyle Hopa, İnebolu, Kapsüle, Bozcaada Mermer Burnu, Karaburun (Sapıncık) deniz fenerleriyle benzerlikler gösterirW.Fl.(2) 10.0 sn karakterli, çakar sistemli fenerin karakter açıklaması 0,5+2,0+0,5+7,0 ve görünme mesafesi 8 mil. TIDELAND ML 300 fener,  TF-3B OMNİBUS flasher, Elektirik- Akülü beslemeye sahip 20 W'lık 12 Volt ampul tipine sahip.
ARLHS (Amateur Radio Lighthouse Society) kodu TUR-041, Admiralty Kodu (Deniz Fenerleri ve Sis İşaretçileri Listesi /Admiralty List of Lights and Fog Signals) E-4664 ve NGA (National Geospatial-Intelligence Agency ) kodu ise 20004 olarak bilinir.








Burası İyonların sakin limanı. Bir akşam üstü gelen fener yolcusu için sunabilecekleri bunda fazla da olsa geçip gitmiş zamanların, bitip yitmiş hayallerin hatırası. Burası limanda ayrılmış gemilerin ardından ne bir elin ne bir mendilin sallandığı, hüznün ve yalnızlığın en ürkek ucu.

1 yorum:

  1. gps koordinatları, bir sitenin içine götürüyor. fenerin yerini bulamadım haritada...sokak -cadde ismi var mı acaba?

    YanıtlaSil

Dünyanın Ucundaki Fener

Aslında tüm hikaye, Arjantin Patagonyasının güneyinde, Tierra del Fuego yani "Ateş Toprakları" bölgesindeki Isla de los Estados...