3 Haziran 2012 Pazar

Baba Burnu Deniz Feneri

                                               "Gezerken Aklımın Evine Vardım"                  



"Gökyüzünün çakır gözlerinden
Düşmüş bir damla, bir deniz feneri
Işınlarıyla şile bezlerinin
Güdüyor çobansız kalmış tekneleri"
                              Can Yücel







Alanya - Antalya Bababurnu Deniz Feneri arası 138 km. D-400 üzerinden azami 88 km/s hızla yaklaşık 2 saat sürer. Sıkıcı, ama bildik olduğu için bir o kadar güvenlidir. Hayatınızın 1/5'ini geçirdiğiniz, keyiften çok kahır vermiş ama yine de sevmekten kendinizi alamadığınız, gençlik anılarınızın başkenti Attolos'un şehrindesiniz. Kısıtlı zamanlarını, hakedenlerle paylaşmak üzere kurgulayan kadirşinas ölümlülerdensiniz. Sahip olduğu manzara, peşinizden sürüklediğiniz Germenlerin nefeslerini kesecek kadar güzel. Yaz, tüm gürültü patırtısıyla ufukta görünmüş ve köprüden önce son çıkış için geride sadece bu fener kalmış. Acele etmekte fayda var. Bir türlü gitmeyen kilolarından muzdarip Lara bölgesinin erken emekli, orta yaş, orta sınıf kalabalıklarının nafile egzersizleri arasından geçip sizi kendine çeken fenere yaklaştınız. 






Şu anda Şehr-i Attaleia'dasınız ve 36°50'45"N, 30°45'28"E koordinatlarında bulunan, bilinen adıyla Lara, resmi adıyla Bababurnu Fenerine bakmaktasınız. Antalya'nın doğusunda, Lara bölgesinde yer alan kalkerli "Falaise" lerin en güney noktasında yer alan Bababurnu'nda inşaa edilmiş fenerin yapım yılı 1945. 






 1860 yılında kurulan, fenerlerin işletme imtiyazı yanında inşaasını da üstlenen Sultan Abdulaziz'in değerli Paşası Michel Marius ve ortağı Bernard Camille Collas'ın 77 yıllık
tekeli, 3302 sayı ve 01.01.1938 tarihli kanunla Nafıa Vekilliği tarafından 500.000 Lira tazminat ödenerek sona erdirilmiş ve Osmanlının meşhur kapitülasyonu Osmanlı Fenerler İdare-i Umumiyesi tarihteki yerini almış. 1944 - 1952 tarihleri arasında fenerlerin işletmesinden sorumlu olan Devlet Denizyolları ve Limanları Umum Müdürlüğü tarafından inşaa ettirilen Bababurnu Feneri Cumhuriyet Dönemi fenerlerinde olup Osmanlı fenerleriyle benzer mimari özellikler gösterir.






Deniz seviyesinden yaklaşık 35 m yükseklikte yer alan fenerin çakar sistemli kulesinin yüksekliği 6 m ve tek katlı fenerci lojmanıyla birlikte kagir olarak inşaa edilmiş. 14 mil görünme mesafesine ve Devvar sisteme sahip Fenerin karakteri FI.W. 5.0 sn ( Fenerin karakter açılımı 5 saniyede bir, 1/2 saniye boyunca çakan beyaz ışık şeklindedir. ), karakter açıklaması 0.5 + 4.5, Fener Tipi  P. Bamag Dll 300 Mm, Ampul cinsi 75 watt, ampul tipi ise 12 V halojen olup beslemesi elektrik akülüdür.
Zonguldak, İğneada, Gelibolu, Ponente, Bodrum ve Hüseyin Burnu fenerleriyle benzer mimari özellikler gösteren Fener Kulesinin Kapalı Faunusu ve içindeki ışık sistemi sökülmüş ve yerine otomatik olarak elektrikle çalışan ve yukarıda özellikleri verilmiş bulunan ampul yerleştirilmiştir. 






Antalya Limanı için Klavuz Fener görevi yapan Bababurnu Fenerinin,
ARLHS (Amateur Radio Lighthouse Society) kodu TUR-065, Admiralty Kodu (Deniz Fenerleri ve Sis İşaretçileri Listesi /Admiralty List of Lights and Fog Signals) E-5858 ve NGA (National Geospatial-Intelligence Agency ) kodu ise 20648 olarak bilinir






Burası gidip dönemediğiniz, dönüp bitiremediğiniz gençlik yıllarınızın karlı zirvelerle süslenmiş, bin kocadan arta kalmış ama hala güzel, hala güzel aşüftesi. Koynunda sakladığı onca gizden arta kalan rayihalardan en güzel ve en yalnız olanı önünüzde. Burası onca hırslı ve yüksek çirkinlik arasında bile hüznün arka bahçesi. Burası her ikisinin, hem hüznün hem de yalnızlığın, Antalya Körfezindeki en derin ucu.  


Dünyanın Ucundaki Fener

Aslında tüm hikaye, Arjantin Patagonyasının güneyinde, Tierra del Fuego yani "Ateş Toprakları" bölgesindeki Isla de los Estados...